Kaartlegging.nl
Symbolen van de Tarot - Pagina 4

Ster t/m Zonnebloem

De betekenis van de symbolen op tarotkaarten is van groot belang bij het interpreteren en begrijpen van een kaartlegging. Verschillende symbolen voegen elk een nieuwe laag van betekenis toe aan een kaart, maar wat betekenen al die plaatjes nu precies? Lees hier de betekenis van 75 symbolen.

Tarotsymbool Ster
Ster
Zolang we al naar de sterren kijken, hebben we er naar gekeken voor verlichting, begeleiding en richting. De symbolische betekenissen van de ster gaan derhalve over het vinden van licht in je leven, richting geven wanneer je het nodig hebt, en zekerheid bieden als je leven een warboel lijkt.
Tarotsymbool Stier
Stier
De stier is een symbool van macht, royalty, stabiliteit en kracht. Wanneer je een stier tegenkomt in een legging, weet je dat je te maken hebt met sterke krachten. De stier is (net als het sterrenbeeld) de symbolische vertolking van verzet tegen verandering en koppigheid.
Tarotsymbool Tombe
Tombe
De graftombe gaat over het te ruste leggen van gedachten en dingen die je niet langer van nut zijn. Wanneer je een tombe ziet in je legging, moet je de boodschap niet verkeerd begrijpen. Dit symbool heeft weinig te maken met lichamelijke dood. Het gaat eerder over het loskomen van slecht passende denkwijzen en jezelf bevrijden van beperkende geloofsystemen. Vaak vindt deze periode van coming-out plaats na veel tijd van stagnatie (een andere facet van de tombe). Waar je eens begraven of ingekapseld was, evolueer je uit het graf naar een nieuwe fase van begrip.
Tarotsymbool Touw
Touw
Een touw heeft te maken met binding, opsluiting of beperking. Als je aan een touw denkt, denk je ook aan knopen en hoe je er helemaal in vast kan komen te zitten. In het geval van de gehangene is het touw echter nuttig, het dient als noodzaak om los te komen van je interne knopen. Als je vastzit, word je gedwongen tot non-actie en dit is precies het antwoord op je problemen. Hoe meer je worstelt met de banden die je binden, hoe strakker ze uiteindelijk worden.
Tarotsymbool Valk
Valk
Valken hebben van oudsher betrekking op een hoger gezichtsvermogen, superioriteit en boven het aardse uitstijgen. De valk is ook een veel voorkomend zonnesymbool, en staat voor potentie, levendigheid en kracht. De valk op de Negen van Pentagrammen doet je afvragen of je wel in overeenstemming leeft met je eigen visie. Handel je op je hoogste potentieel? De valk roept je op om te shinen met wat je kunt.
Tarotsymbool Vis
Vis
Het is geen toeval dat de vis op alle kaarten van Kelken staat. Vissymbolen hebben betrekking op emotie, intuïtie en creativiteit. Bij het duiden van de kaart waar een vis op voorkomt, moet je eerst de aard van het water waarin hij leeft herkennen: in beweging, onvoorspelbaar en representatief voor het onderbewustzijn. De vis is een symbool van vruchtbare overvloed als je de middelen hebt om je eigen passie verantwoord te gebruiken.
Tarotsymbool Vlag
Vlag
Gelet op de kaarten waar de vlag op voorkomt, kan je een goed beeld vormen van de symbolische betekenis. De vlag is een aankondiging om te veranderen; iets is verschoven en een vlag maakt de wereld bewust van deze verschuiving. Het is een helder, duidelijk signaal dat er een nieuwe dag aanbreekt. Dit gaat niet over subtiele verschuivingen. De vlag vertegenwoordigt een 'in your face' transformatie, een evenement om aan iedereen die het horen zal aan te kondigen.
Tarotsymbool Vlinder
Vlinder
De vlinder is het universele symbool van transformatie. De vlinder wijst doorgaans op een verandering van gedachten bij de kaartlegger (of van iemand in zijn of haar omgeving). Vlinders doorlopen meerdere veranderingen en transformaties voordat ze in hun uiteindelijke prachtige zelf ontwikkelen. Ze zijn een symbool voor transformaties die wij als mens moeten doorlopen om ons doel te bereiken en om een betere manier van leven te krijgen.
Tarotsymbool Vogel
Vogel
De symbolische betekenis van een vogel in tarot-illustraties gaat over hogere gedachten en zaken van de geest. Vogels zijn schepsels van de lucht, dus symboliseren ze hogere idealen. Ze vertegenwoordigen ook vrijheid. Wanneer het vogel-symbool tijdens een tarotlegging verschijnt, is het een boodschap dat je je moet bevrijden van de ketenen die je beperken, voordat je naar een hoger niveau kunt stijgen.
Tarotsymbool Vuur
Vuur
Vuur is zowel een creatieve als vernietigende kracht. De vele betekenissen zijn onder andere energie, transformatie, passie, ambitie, inspiratie en kracht. In veel religies is vuur een symbool voor een geloofstest, of de maat van iemands puurheid.
Tarotsymbool Waterval
Waterval
Water is een symbool van emotie en het onderbewustzijn. Watervallen hebben daarom te maken met de constant lopende en vloeiende bewegingen van onze gevoelens en roerende bewegingen van onze diepere geest. Watervallen bewegen meestal met zo'n razende snelheid dat ze de neiging hebben alles op hun pad mee te nemen - rotsen, bomen, al het puin in het midden van het water is onderhevig aan hun kracht. Dit symboliseert dat je jouw emoties niet van je weg moet duwen. Een waterval leidt ook tot een dalende val en een crashend einde tegen grillige rotsen. Dit is een les die aangeeft dat wanneer je jouw emoties niet onder controle hebt, ze je gaan beheersen en je mogelijk naar een ruw einde leiden.
Tarotsymbool Weegschaal
Weegschaal
Een weegschaal wijst op gelijkheid en balans. Het is een perfecte visuele indicatie dat er iets niet in balans is. Wanneer de weegschaal meer naar één kant uitslaat, weet je dat er een aantal corrigerende maatregelen genomen moeten worden.
Tarotsymbool Wolf
Wolf
De wolf is een symbool van onze primaire driften en bevecht elke poging tot conventionaliteit. Als lid van de hondenfamilie is de wolf daarentegen ook een symbool van loyaliteit en intelligentie. Wanneer de wolf zich laat zien in je legging, is het tijd om je opnieuw te concentreren op je voornaamste verlangens en deze te vergelijken met je loyaliteit. Ben je trouw aan je eigen waarden, of probeer je je aan te passen aan het beeld dat je denkt te moeten hebben?
Tarotsymbool Wolken
Wolken
Wolken dragen de symbolische inhoud van openbaring. Uit de nevelen van je diepste gedachten komt plotseling een openbaring, een helder idee komt uit het niets. Dit is de algemene betekenis van de wolk. Afhankelijk van de kaart kunnen wolken ook verwarring of een vertroebeld oordeel symboliseren, maar in de eerste plaats vertegenwoordigen wolken hogere gedachten en boodschappen van het goddelijke.
Tarotsymbool Zonnebloem
Zonnebloem
Als je een zonnebloem ooit eens van dichtbij hebt bekeken, zul je gemerkt hebben dat de bloem altijd naar de zon kijkt. Dat is de boodschap van de zonnebloem: Kijk in de richting van het licht voor antwoorden en begeleiding. In een kaartlegging betekent een zonnebloem dat het tijd is om je af te wenden van het duister (negativiteit) en te kijken naar de lichte (positieve) kant van de dingen. Het klinkt een beetje als een cliché, maar als je de "zonnige kant" aanhoudt, zorgt de zonnebloem voor een meer zonnige uitstraling.

Universele kennis

Een belangrijke reden waarom de Tarot zo’n populair hulpmiddel is om verborgen gedachten en gevoelens te ontdekken, is omdat er eeuwen aan menselijke kennis en gemeenschappelijke wijsheid in de symbolen besloten ligt.De symbolen voelen daarom op de een-of-andere manier bekend aan; de betekenis van de plaatjes zit namelijk al bij geboorte ingebakken in je onbewuste. Zulke aangeboren, universele ideeën-patronen noemen ze ook wel archetypes.

Terug naar boven