Symbolen van de Tarot

Tarot kaarten online

Tarotsymbolen Hamer t/m Lemniscaat

Pagina 2 met uitleg over symbolisme in tarotkaarten.
Tarotsymbool Hamer

Hamer

Een hamer, of timmeren, is een teken dat je boodschap overkomt of dat je de klus voor mekaar krijgt. De hamer is ook een symbool van kracht, actie, mannelijkheid en creativiteit. Wanneer dit symbool je opvalt op jouw tarotkaart, kan dit erop wijzen dat je de klus moet klaren, en dit ook goed moet doen.

Tarotsymbool Hand

Hand

Kracht, dominantie, bescherming zijn de voornaamste betekenissen van de hand als symbool. Handen worden historisch gezien als punten van overdracht; we geven en ontvangen met handen. Het is geen toeval dat de krachtige Aas-kaarten allemaal worden afgebeeld met een hand die het thema-symbool vasthoudt. Dit is een duidelijke boodschap van kracht en macht met betrekking tot het aangegeven thema.

Tarotsymbool Harnas

Harnas

De symbolische betekenis van een harnas is bescherming, voorbereiding en kracht. De meeste versies van het tarotspel tonen alle ridders in volledig geharnast (Ridders vertegenwoordigen doorgaans actie en kracht). Een harnas geeft aan dat je jezelf moet beschermen wanneer je bezig bent met de activiteiten waar in een kaartlegging naar wordt verwezen.

Tarotsymbool Hart

Hart

Zoals je zou denken is het hart sinds mensenheugenis het symbool van liefde, vreugde en genegenheid. Het hart is ook een symbool van waarheid, moed en geweten. Symbolisch gezien is het hart het centrum van het bestaan; het pompt leven naar de rest van je lichaam. Als je een hart tegenkomt in je legging, moet je je bewust worden van je eigen centrum, of waar je op gefocust bent. Je kan je ook afvragen waar je het meest van houdt.

Tarotsymbool Hond

Hond

'A man’s best friend', dat vertaalt zich ook in de symbolische betekenis van de hond: trouw, eerlijkheid, loyaliteit en waarheid. Als de hond opduikt, zou je jezelf het volgende kunnen afvragen: Waar ligt mijn loyaliteit? Waar geloof ik in? Ben ik echt trouw aan mezelf? De hond is in een kaartlegging een goede indicatie dat je op de goede weg bent, omdat ze ook symbool staan voor stabiliteit en rechtvaardigheid.

Tarotsymbool Hoorn

Hoorn

Evenals de vlag, is dit een symbool van een aankondiging, alleen krachtiger. Hoorns symboliseren een vreugdevolle, onstuimige, zegevierende en triomfantelijke aankondiging. Ze declareren aan iedereen binnen gehoorsafstand dat er iets is gebeurd of binnenkort zal gebeuren. Hoorns kondigen zowel een overwinning als een aanstaande aanval aan. Hou hier rekening mee als de hoorn je opvalt op de tarotkaart Het Oordeel.

Tarotsymbool Huis

Huis

In huizen wordt geleefd. Spelen, huizen, groeien, sterven, dromen, enzovoort enzovoort. Huizen zijn symbolen van onze diepste geheimen en onze meest kwetsbare gevoelens. Huizen gaan ook over bescherming. Wanneer een huis opduikt in je legging, kan dit een teken zijn dat je veiligheid onder druk staat, of precies het tegenovergestelde: dat veiligheid geen issues is omdat je al beschermd bent.

Tarotsymbool Ijs

Ijs

Ijs heeft betrekking op isolatie, geduld, wachten, afstand en bezwaren. Ijs wordt in de tarot gebruikt om een gevoel van losmaken over te brengen. Het wordt ook gebruikt om een periode van diepe overpeinzing te symboliseren of om een groeiproces weer te geven dat pas veel later wordt waargenomen. De lente is pas zichtbaar na de dooi

Tarotsymbool Kasteel

Kasteel

Een Kasteel heeft de maken met doelen. Kastelen zijn fysieke manifestaties van onze behoefte om -steen voor steen- te bouwen aan een sterke basis om onze doelen te bereiken. Kastelen kunnen ook gaan over beschutting zoeken, of jezelf beperken. Een kasteel is ook een symbool voor het vervullen van je verlangens.

Tarotsymbool Kat

Kat

Katten gaan over waakzaamheid, bewustzijn en perceptie. Op de tarotkaart Koningin van Staven is de cat een boodschap dat er krachten aan het werk zijn waar je misschien niet van bewust bent, maar waar je zeker gebruik van kunt maken. Katten zijn ook het symbool voor paranormale begaafdheid. In een kaartlegging attenderen de koningin en haar kat je er op dat je je evenwicht moet bewaren (lees: wees verstandig), en wees je bewust van alle kanten van de zaak.

Tarotsymbool Ketens

Ketens

Zoals je misschien kan voorstellen, heeft de symbolische betekenis van ketens te maken met beperking, conflicten en slavernij. In de tarotkaart "De Duivel" kunnen de ketens een boodschap zijn dat je je in een situatie bevind waarin je een slaaf van je eigen gedachten, slechte gewoonten of anderen bent geworden. Het wijst op een beperking of verslaving rond de situatie, die opgemerkt wordt in de lezing.

Tarotsymbool Kinderen

Kinderen

Kinderen vertegenwoordigen een nieuwe begin, hoop, nieuwe ideeën en een frisse kijk op de wereld. Kinderen zijn de belofte van de toekomst en als zodanig staan ze symbool voor deze belofte. Bij een tarotlegging kan dit het begin betekenen van een nieuwe onderneming, de belofte van een nieuw begin. Het kan ook heel letterlijk betekenen dat kinderen onderweg zijn (geboortes).

Tarotsymbool Konijn

Konijn

Goede reflexen, voorzichtig en snel. De symbolische betekenis van het konijn duidt op beslissende actie, getemperd door gezond verstand. Als sociale wezens herinneren konijnen je ook aan het belang van vrienden en familie. Als het konijntje in de tarotkaart "Koning van Pentagrammen" opvalt, is het een goed moment om eerst even na te denken voordat je tot de actie overgaat. Het is ook een goed idee om je vrienden en familie op te zoeken & rust te zoeken bij je basis.

Tarotsymbool Kreeft

Kreeft

Kreeften gaan in de tarot vaak over regeneratie, cycli en bescherming. Deze schaaldieren zijn maansymbolen; ze werpen hun pantser af voor een nieuwe, en dit is hoe het aspect van wedergeboorte tot uitdrukking komt. De beschermende symboliek is duidelijk in het harde exoskelet van deze wezens. Wanneer de kreeft op de "Maan" tarotkaart je opvalt, wordt je aan de cyclische aard van het leven herinnerd, en welke bescherming nodig is op het pad waarop je je begeeft.

Tarotsymbool Kruik

Kruik

De kruik is een vat en als zodanig is de inhoud van belang. De symbolische betekenis is wat je in jouw leven vasthoudt: wat koester je aan je hart? In je gedachten, of zelfs in je lichaam? Op de tarotkaart “De Ster” stroomt helder, schoon water uit de kruik, een teken dat je zelf ook een zuivere drager moet zijn om te kunnen groeien en je uit te kunnen drukken. Als een kruik zich prominent in je kaartlegging manifesteert, pak je de kruik bij het handvat en begin je na te denken over wat voor soort drager je zelf bent. Wat hou je vast van binnen, en komt de inhoud er zo puur uit als zou kunnen?

Tarotsymbool Lantaarn

Lantaarn

Een lantaarn is een licht-symbool, een drager van intelligentie, waarheid en verlichting. In het hindoeïsme en boeddhisme is een lamp een symbool van leven. Lampen fungeren ook als een symbool van devotie en vertegenwoordigen deugd, geloof en waakzaamheid (her verlichten van de weg in het donkerste uur). Als de lantaarn van de kluizenaar tot je schijnt, is het een signaal van opkomend inzicht en een symbool voor leven dat kostbare giften aan je onthult.

Tarotsymbool Lauwerkrans

Lauwerkrans

Lauwerkransen zijn al heel lang een symbool overwinning. Een zoetgeurende lauwerkrans is ook een symbool van bescherming, vrede en zuivering en wordt geassocieerd met de god Apollo. Het is een boodschap dat je in de gunst staat van de goden, en dat je de overwinnaar zult zijn in deze fase van je leven.

Tarotsymbool Leeuw

Leeuw

De leeuw is één van de vier vaste tekens van de dierenriem, en wijst op sterkte, moed nobiliteit en bescherming. Net als de bliksem wordt de leeuw zowel als redder als vernietiger gezien in oude mythes. De leeuw is een beetje een paradox. Hij staat symbool voor geestelijke moed, maar is ook een symbool voor beestachtige behoeftes. Als de leeuw je toebrult op een tarotkaart, wordt je aangemoedigd om je mate van moed in overweging te nemen. Bescherm je jezelf en anderen? Ben je sterk, of gewoon koppig?

Tarotsymbool Lelie

Lelie

De lelie staat symbool voor puurheid, onschuld en vruchtbaarheid. Lelies gaan ook over kwetsbaarheid, de vrijheid om jezelf te zijn en ook om anderen in hun waarde te laten. De lelie is ook de symbolische bloem van gezondheid en verzorging. In een kaartlegging kan een lelie groei, ontwikkeling en een bepaalde mate van onschuld vertegenwoordigen. Afhankelijk van de omringende kaarten kan de lelie ook nieuwe relaties en geboorten aangeven.

Tarotsymbool Lemniscaat

Lemniscaat

De lemniscaat (beter bekend als het oneindigheid-symbool) is een geometrische weergave van de eindeloze,- en eeuwige aard van energie. Energie kan niet worden gemaakt of vernietigd, het blijft gewoon voor altijd in beweging. Dit symbool helpt je herinneren aan de oneindigheid van je geest, net als je gedachten. Dit symbool kan een boodschap zijn dat je de consequenties van je gedachten (en daden) moet overwegen, waarvan de gevolgen oneindig kunnen zijn.Vind jij ons ook zo leuk?