Kaartlegging.nl
Niet helemaal representatie

Kaartleggingen met de Tarot in films en TV

Tarot duikt veel vaker op in tv en films dan je zou denken. Maar in de meeste gevallen wordt de kaartlegging niet als bijzonder nuttig afgeschilderd. In feite lijken de meeste film-tarotdecks uit slechts drie kaarten te bestaan: De Dood, De Toren en De Duivel.

Scene uit de tv serie
De altijd intense Eva Green kijkt extra geconcentreerd naar de kaarten.

Tarotkaarten zijn een snelle en gemakkelijke manier om in een verhaal toekomstige gebeurtenissen te voorspellen, dieper in de psyche van een personage te graven of gewoon om het publiek bang te maken.

Een kaartlegging kan een leuk en inspirerend zijn, maar kaartleggingen op film- en tv zijn vaak gewoonweg niet waar. Het meest voorkomende voorbeeld hiervan is de tarotkaart "De Dood": deze wordt meestal getrokken om een ​​personage in paniek te brengen en geïnterpreteerd als een slecht voorteken. Maar de "De Dood" duidt in werkelijkheid op een grote, transformerende verandering. Niet per definitie negatief.

Er zijn letterlijke honderden films en tv-series waar de Tarot in voorkomt. Hieronder een lijst met enkele voorbeelden.

Penny dreadfull (2014 ‧ 3 seizoenen)

In Penny Dreadful speelt Eva Green een èchte helderziende. Ze gebruikt de tarotkaarten als kanaal voor haar visioenen. Haar kaartleggingen zijn misschien daarom niet altijd wat je op basis van de kaarten zouden verwachten.

Kijk, zo moet je dus kaarten steken.

In seizoen 1 brengt ze bijvoorbeeld de Vijf van Kelken en De Maan in verband met haar zoektocht naar Mina en de recente confrontatie met enkele vampieren. De Vijf is een kaart van verlies, verdriet en spijt, terwijl de Maan het onderbewustzijn aangeeft.

Op de een of andere manier associeert Eva deze kaarten met beelden van een boot. Hoewel die kaarten misschien enige invloed hebben op de situatie, zouden ze zonder de helderziende skills van Eva's personage zeker niet naar de haven hebben gewezen.

Live and let die (1973)

Deze film (de eerste met Roger Moore als James Bond) geeft de kaarten van de Tarot vrij letterlijk weer. Soms is dat ook het beste. Wanneer Bond de mysterieuze helderziende Solitaire (Jane Seymour) ontmoet, weet ze op basis van haar kaarten al veel over hem. Als ze een lezing doet voor hun eerste ontmoeting, trekt hij De Dwaas.

(Beeld MGM Studios) Explosies, James Bond, slangen en Voodoo. Tarot is awesome!

Ze zegt vaag: 'Je hebt jezelf gekozen.' (De Dwaas geeft duidt meestal op het begin van een reis, wat logisch is voor hem op dit punt van de film en voor Moore tijdens met zijn carrière als 007.) Vervolgens trekt hij De Geliefden, wat suggereert dat het hun toekomst samen voorspelt. Vrij eenvoudig, maar accuraat. hoe dan ook.

Bond ontdekt later een mol door een bericht afgeleverd in de vorm van de omgekeerde Koningin van Kelken, die hij identificeert als "een bedrieglijke, perverse vrouw, een leugenaar, een bedrieger". De kaart kan inderdaad een ontrouwe vrouw zijn, dus dat is niet eens zo gek bedacht.

Charmed (1998 ‧ 8 seizoenen)

De Charmed-zussen raadplegen de Tarot een paar keer, maar misschien wel het meest opvallende is de lezing van Paige (Rose McGowan) kort voor Phoebe's (Alyssa Milano) huwelijk met (in het geheim kwaadaardige) Cole.

Kennen jullie deze dames nog?

Wanneer Phoebe haar een nieuw kaartspel geeft als bruidsmeisjescadeau, leest Paige drie kaarten en krijgt ze "De Geliefde", "Wanhoop" en "De Dood". Ze probeert het later opnieuw en krijgt dezelfde drie kaarten, waardoor je weet dat het serieus is.

Klein foutje: de kaart "Wanhoop" bestaat niet in de Tarot! Het ontwerp lijkt wel veel op de "Drie van Zwaarden", wat kan duiden op liefdesverdriet.

Charmed onderstreept nog maar eens het cliché rondom "De Dood", aangezien Paige het als een "slecht voorteken" beschouwt. Volgens Piper (Holly Marie Combs) hoeft deze kaart "niet noodzakelijkerwijs" slecht te zijn.

Simpsons, (Seizoen 6)

De 'Happy Squirrel', een absurde, niet-traditionele kaart verschijnt met aanzienlijke frequentie in moderne tarotdecks dankzij een hilarische aflevering van The Simpsons: "Lisa's Wedding".

"Ik zat op je wachten Lisa..."

Lisa ontmoet een zigeuner - tarotlezer op een middeleeuwse kermis. Tegen beter weten in laat ze de zigeuner haar kaarten trekken, en schrikt als de Dood opduikt. De zigeuner verzekert haar dat de kaart alleen maar transformatie betekent, niets om je zorgen over te maken. De volgende kaart wordt getrokken: "Awww, hij is schattig!" zegt Lisa liefdevol. "De gelukkige eekhoorn!" de zigeuner hapt naar adem en ziet er gealarmeerd uit. "Is dat slecht?" "De kaarten kunnen vaag en mysterieus zijn."

Dus ten goede of ten kwade is de Blije Eekhoorn het collectieve bewustzijn binnengedrongen dankzij een van de populairste televisieshows aller tijden.

Dat de 'Blije Eekhoorn' in sommige decks opgenomen is niet perse verkeerd. Tarot heeft zich sinds de middeleeuwen geleidelijk ontwikkeld en er bestaan geen heilige huisjes. "Als het goed voelt, doe het dan!" is de enige regel die moet worden toegepast op een tarotlezing.

Now you see mee (2013)

Now You See Me is deels goochelshow, deels een overvalfilm en deels een intrige van een geheime genootschap. De hoofdpersonen (the four horsemen) ontvangen elk een tarotkaart, met een uitnodiging op de achterkant. Dit zijn kaarten die ook werkelijk in de Tarot voorkomen.

Beetje eng Tarotdeck. De Geliefden een uitgeknepen hart?

Daniel (een illusionist) krijgt "De Geliefden". In zijn introductie zien we hoe vrouwen dol op hem zijn, wat wellicht deze kaart verklaart.

Merit, een mentalist, krijgt "De Kluizenaar". Kluizenaars worden veronderstelt mentale krachten te hebben.

Henly krijgt "De Hogepriesteres". Zij houdt de jongens onder controle, iets wat we haar in de film een ​​paar keer zien doen.

Jack, een andere illusionist, krijgt "De Dood".

De schrijvers van de film hebben waarschijnlijk niet te lang stilgestaan bij de diepere betekenis van de Tarot. Het lijkt er meer op dat de tarotkaarten zomaar zijn toegewezen op basis van het karakter van het personage en om de film cool er uit te laten zien. Henly krijgt "De Hogepriesters" omdat ze een meisje is. Jack doet alsof hij dood is, dus krijgt hij "De Dood". Desalniettemin, leuke film!

Andere voorbeelden

 1. Mad Men (2007 - 7 seizoenen)
  Dit komt uit de aflevering waarin Don Anna bezoekt en Anna zijn tarotkaarten leest. Don wil het niet echt horen, maar Anna leest ze toch. De Tarot wordt gebruikt om aan te tonen hoe de hoofdpersoon (Don) uiteindelijk innerlijke rust kan vinden.
 2. Nightmare Alley (2021)
  In deze film van regisseur Guillermo de Toro wordt "De Gehangene" getrokken door hoofdpersoon Stanton. De kaartlegster waarschuwt dat dit een teken is om zijn leven te beteren voor het te laat is.
 3. "Nancy drew" (2019 - 4 seizoenen)
  Nancy's sinistere voorouder 'Temperance' geeft de hoofdpersoon een redelijk nauwkeurige voorspelling. Klein minpuntje: Temperance gebruikte helemaal geen tarotkaarten. "Het Verbond", "De Weduwe" en "De Griffioen" bestaan niet namelijk helemaal niet in de Tarot.
 4. De prinses en de kikker (2009)
  Deze Disneyfilm speelt zich af in de voodoo-hoofdstad van Amerika: New Orleans. De Tarotkaarten komen veelvuldig voor, met name door slechterik dr. Faucilier (alias "schaduwman").

 5. Final destination 3 (2006)
  In de openingsscène wordt de Tarot geduid door een machine (!) om aan te geven dat er binnenkort iets helemaal mis zal gaan in het attractiepark. Uiteraard wordt hiervoor "De Dood" gebruikt.
 6. "Pretty little liars" (2010 - 7 seizoenen)
  In een poging haar vriendin Emily en haar eigen toekomstige vriend, Toby, te bespioneren, duikt Spencer in het hokje van de waarzegster. Een vrij realistische kaartlegging volgt, alleen wel vol met de cliché kaarten als De Dood en De Geliefden.
 7. House of Gucci (2021)
  Salma Hayek speelt Pina, een 'helderziende adviseur'. Pina blijkt een sinistere invloed te hebben op de bruid van het Huis van Gucci, en haar kaartlegging inspireert Patrizia's duistere plannen.

Tarot leren

De kaarten van de Tarot zijn verdeeld in een grote arcana van 22 kaarten, en een kleine arcana van 56 kaarten. Kies een tarotkaart.

Grote arcana