Kaartlegging.nl
Uitleg van 6 enge tarotkaarten

Positiviteit in een ‘duistere’ kaartlegging

De Tarot kan een magische en inspirerende ervaring zijn, maar als je ooit door een kaartspel hebt gebladerd, weet je dat niet alles zonneschijn en regenbogen is. Kaarten als “De Toren” of “De Dood” zorgen regelmatig voor hartkloppingen als ze in een kaartlegging opduiken. Soms kunnen ‘enge’ tarotkaarten mensen doen afschrikken om de kaarten sowieso helemaal te lezen.

vrouw-eng-tarotkaarten@2x
Sommige tarotkaarten komen erg eng over. Hoeft niet!

De Tarot is daarentegen niet bedoeld om je bang te maken, maar om de waarheid te duiden. Dit betekent dat zelfs enkele van de engste kaarten in de moeilijkste periodes van je leven een positieve draai of parel van inzicht kunnen bevatten. Het leven is tenslotte niet altijd zo zwart-wit als ‘goed tegen slecht’. 

Als je net een enge tarotkaart hebt getrokken, en wilt weten welke positiviteit je uit de ervaring kunt halen, lees dan snel verder!

Zes “enge” Tarotkaarten die eigenlijk positief zijn 

Tarotkaart "De Toren"

1. De Toren

Als zaken te lang vast zitten… Misschien moet je jouw kasteel tot as laten vergaan.

De Toren is typisch zo’n enge Tarotkaart omdat het de vernietiging vertegenwoordigt van alles wat we weten. Relaties eindigen, banen komen tot een einde en misschien wordt zelfs je zelfbeeld en identiteit overhoop gehaald. Verandering is zonder twijfel eng, vooral als het gaat om een volledige ineenstorting van alles dat je dacht te weten.

Dit is echter niet perse een slecht voorteken, hoezeer je een hekel kan hebben aan het idee om kwijt te raken wat je zeker dacht te weten. Uiteindelijk zijn Toren-momenten vaak nodig om ruimte te creëren voor iets nieuw en beters voor jou. 

Tarotkaart "Vier van Zwaarden"

2. Vier van Zwaarden

Deze enge Tarotkaart schrikt de meeste Tarot-beginners vaak af omdat het beeld er uit ziet alsof iemand dood ligt.

Degenen die bekend zijn met de betekenis van de kaart zullen Vier van Zwaarden echter herkennen als een kaart van rust, niet als de dood. Deze mysterieuze kaart komt vaak om de hoek kijken als je  rust en verjonging nodig hebt, vooral als je te hard gewerkt hebt of een lang traject hebt afgelegd.

Dus, de Zwaarden-set is niet altijd zo onheilspellend. Het duikt op als broodnodig advies om voor jezelf te (blijven) zorgen.

Tarotkaart "De Dood"

3. De Dood

De Dood ziet er op het eerste gezicht zorgwekkend uit, maar -net als De Toren- komt hij alleen om je te helpen.

In plaats van een letterlijke dood, verwijst deze ‘enge’ tarotkaart in een kaartlegging naar het soort dood dat duidt op een interne verandering. De Toren verwijdert al hetgeen we niet langer nodig hebben en laat een ruimte over. De Dood brengt je duidelijker van A naar B.

Het is niet ongebruikelijke dat De Dood in je kaartlegging verschijnt als je iets ánders nodig hebt, en vaak brengt De Dood je meer op één lijn met de verlangens en doelen van je ware ziel.

Denk eraan dat als er sprake is van dood, ook de mogelijkheid ontstaat tot wedergeboorte!

Tarotkaart "Vijf van Kelken"

4. Vijf van Kelken

Hartzeer en verlies zijn nooit leuk. De Vijf van Kelken in je kaartlegging kan daaromheen echte domper op je dag zijn.

Deze enge kaart wijst absoluut op teleurstelling, droefheid en verlies (van het soort dat een emotioneel litteken kan achterlaten). De positieve betekenis is echter inherent aan alles dat deze kaart symboliseert.

De figuur in de Vijf van Kelken staart bedroefd naar de gemorste bekers, de twee gevulde bekers achter hem volledig missend. 

Uiteindelijk is het een herinnering dat er eigenlijk zoveel moois en goeds op je wacht als je eenmaal klaar bent met je genezingsproces.

Tarotkaart "Negen van Zwaarden"

5. Negen van Zwaarden

Dit lijkt een vreemde kaart om als positief te zien. Onze meest diepe angsten en ongebreidelde nachtmerries zijn allemaal vertegenwoordigt in deze sombere kaart. 

De worstelingen die de Negen van Zwaarden symboliseert, zijn echter altijd interne worstelingen, wat betekent dat ze vaak geen enkel gewicht hebben in de realiteit. Met andere woorden: Als je de Negen van Zwaarden trekt, is dit een bevestiging dat je angst over wat zou kunnen gebeuren, niet gebaseerd is op de werkelijkheid.

Dat maakt het misschien niet minder echt voor jou, want een internet strijd is nog steeds een strijd. Hou jezelf echter voor dat de Negen van Zwaarden verschijnt om te ontkrachten van wat je vreest dat er zal gebeuren. Soms is dit alles dat je nodig hebt!

Tarotkaart "Tien van Zwaarden"

6. Tien van Zwaarden

Net als alle andere tienen in de Tarot, vertegenwoordigt de Tien van Zwaarden een einde. Maar… het is geen gelukkig einde.

Ongetwijfeld schrik je je een hoedje als de Tien van Zwaarden onverwacht in je kaartlegging opduikt. Je zou het kunnen opvatten als een voorbode van een relatiebreuk, of dat een baan die je erg leuk vindt tot een onverwacht einde zal komen.

Toch zijn er vele keren in ieders leven dat dergelijke momenten hebben plaatsgevonden. Het is zeer waarschijnlijk dat je de Tien van Zwaarden meerdere keren in je leven hebt ervaren. Maar, je bent er nog steeds!

De werkelijke betekenis van de Tien van Zwaarden duidt inderdaad op een einde, maar dat wil niet zeggen dan een nieuw begin lang op zich laat wachten!

Tot Slot

Een kaartlegging is net zo eng of negatief als je zelf toestaat.  Uiteraard moet je de negatieve dingen niet negeren, of alleen focussen op wat je zou willen zien. Integendeel zelfs; de Tarot gaat over het zien aan het volledige spectrum van ervaringen.

Door alles te erkennen wat de kaarten zouden kunnen proberen over te brengen, is de kans groter dat je allerlei soorten inzichten uit je lezing zal halen, zowel positief als negatief. Dit is de reden waarom het belangrijk is om niet gelijk te schrikken van een Tarotkaart die je als “slecht” beschouwt. 

In plaats van vooropgezette ideeën te koesteren over hoe een kaart zich precies in je leven zou kunnen manifesteren, kan je je beter open stellen voor het mooie onbekende dat zelfs een beetje duisternis kan brengen. Manifestatie is een krachtig fenomeen, maar zou een dieper zelfinzicht niet mogen verhullen. Een enge tarotkaart in een kaartlegging is er vooral om je te helpen.

Tarot leren

De kaarten van de Tarot zijn verdeeld in een grote arcana van 22 kaarten, en een kleine arcana van 56 kaarten. Kies een tarotkaart.

Grote arcana