Kaartlegging.nl
Creatieve interpretatie van de Tarot

Gebruik de Tarot en vind het dier bij je sterrenbeeld

Veel symbolen van sterrenbeelden zijn dierlijk, zoals bijvoorbeeld de Ram of Stier. Wist je ook dat elk sterrenbeeld gelinkt kan worden aan een tarotkaart uit de Grote Arcana? Sommige kaarten uit de Grote Arcana bevatten afbeeldingen van dieren. Die beelden kunnen je helpen een beter begrip van de tarotkaart te krijgen.

Wolf op een besneeuwde vlakte

Met een beetje creativiteit, en met de Tarot in gedachten, kun je dieren toewijzen aan de verschillende sterrenbeelden. Dit is geen exacte wetenschap. De link tussen sterrenbeeld en tarotkaart is vaak onderwerp van discussie. Evenzo is er ook geen absoluut gegarandeerde link tussen Tarot en dieren. Lees onderstaande relaties bij elk teken van de Zodiac en ga bij jezelf na of de teksten je aanspreken.

Ram - Hond (de dwaas)

Ram wordt meestal geassocieerd met De Dwaas, het begin van de Tarot. Gedurfd, onbezonnen en uitgelaten; de Dwaas belichaamt precies de initiatiefrijke natuur van de Ram. Op zijn tarotkaart kun je ook een harige metgezel opmerken die deze avontuurlijke geest begeleidt en bijstaat.

De hond is een dier dat van oudsher wordt geassocieerd met loyaliteit. Lief, toegewijd en een hart van goud. Dit beest kan makkelijk veel van de kwaliteiten van de Ram delen.

Stier - Duif (De Keizerin)

De prachtige en royale Stier is verwant aan de Keizerin. Beide worden geregeerd door Venus, de planeet van liefde een schoonheid. Het is passend dat deze twee een speciale band delen. De Keizerin zelf wordt niet vaak vergezeld met een dier. Vanwege haar Venusiaanse eigenschappen kan ze echter makkelijk worden gekoppeld aan de duif, het universele symbool van liefde, zuiverheid en welvaart. 

Duiven hebben aantrekkelijke karaktertrekken als handhaving van de vrede, een hoopvolle geest en een natuurlijke neiging tot liefde, net zoals de loyale stier.

Tweelingen - Slang (De Geliefden)

De Geliefden is de kaart uit de Grote Arcana die traditioneel wordt toegekend aan de Tweelingen. Deze kaart is nu niet gelijk een typische voorbeeld van een kaart die je associeert met een dier. De slang is een symbool voor verleiding en verwarring voor jonge geliefden. Net als de slang bezit Tweelingen charisma, aanpassingsvermogen en charme.

Kreeft - Tijger (De Hogepriesteres)

Kreeft wordt vaak vertegenwoordigt door ofwel de Zegewagen, of de Hogepriesteres. Dit zijn twee kaarten die sterke Kreeft eigenschappen als standvastigheid en emotionele kracht met zich meedragen.

De Hogepriesteres wordt niet altijd afgebeeld met een dier. In sommige moderne decks wel. Ze wordt dan belichaamd door de wijze, koninklijke tijger.

Met een kenmerkende toewijding beschermt ze haar eigen kring. De tijger handelt intuïtief en loyaal. Dit weerspiegelt de belangrijke Kreeft-waarde van het belang van gezinsverbanden.

Leeuw - Paard (De Zon)

Leeuw wordt geassocieerd met de heldere, briljante en sympathieke Zon-kaart. Misschien niet eens zo verrassend, aangezien Leeuwen astrologisch gezien zelf ook geregeerd worden door de zon. 

Het valt je misschien niet gelijk zo op als je naar de Tarotkaart “De Zon” kijkt, maar het afgebeelde, enthousiaste kind rijdt op een wit paard.

Eigenzinnig en een vurige manier van doen. De Leeuw vertegenwoordigt deze eigenschappen net zo goed als het kinderlijke gevoel van De Zon. De kaart met de toegewijde, wilskrachtige energie waar dit teken van de dierenriem om bekend staat.

Maagd - Uil (De Kluizenaar)

De wijze, bespiegelende Maagd wordt doorgaan in verband gebracht met de even zo wijze en reflective Kluizenaar

In de figuur van de uil vormen de Kluizenaar en de Maagd een sterke aanwezigheid, zelfs in stilte. Ze zijn in staat om hard te werken en oplossingen te vinden in alle omstandigheden die aan hen worden voorgelegd.

Uilen staan bekend om hun felle intelligentie en sterke geest. Het zijn krachtige dieren. Als een vliegend wezen kunnen ze ook het veranderlijke karakter van de Maagd weerspiegelen. Dit stelt ze in staat om in beweging te blijven en zich aan te passen als dat nodig is.

Weegschaal - Zeemeeuw (Gerechtigheid)

Mede door zijn charismatische, diplomatieke flair is het niet meer dan gepast dat de Weegschaal wordt vertegenwoordigt door de tarotkaart “Gerechtigheid”.

In de Tarot belichaamt Gerechtigheid de noodzaak voor balans en (zoals je zou denken) gerechtigheid. Vele dieren vertegenwoordigen waarden als eerlijkheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. De Zeemeeuw symboliseert dit alles en nog veel meer.

Zelfvertrouwen, aanpassingsvermogen en behoefte aan vrijheid. De zeemeeuw deelt veel eigenschappen met de Weegschaal en is een passende match voor dit sterrenbeeld waarvan het bekend is dat het op kan stijgen wanneer ze dat willen.

Schorpioen - Vleermuis (De Dood)

Diep, nadenkend en transformerend. De Schorpioen heeft unieke banden met De Dood in de Tarot. Er zijn veel dieren die zowel de kenmerken van de Dood als de Schorpioen kunnen vertegenwoordigen. Degene die zich echter kan onderscheiden van de rest is de vleermuis, symbool van duisternis en wedergeboorte.

Mystiek en mysterieus, handelend nar hun eigen ritme. Vleermuizen belichamen veel van de belangrijkste kenmerken van de Schorpioen, terwijl ze bovendien ten volle de Dood vertegenwoordigen.

Boogschutter - Flamingo (Matigheid)

Het avontuurlijke, onvoorspelbare karakter van de Boogschutter laat zich niet makkelijk omschrijven aan de hand van een of twee symbolen. Vandaar dat de kaart "Matigheid": wellicht de beste keuze is.

Filosofisch, diep en moeilijk in woorden te beschrijven. Matigheid past bij het nieuwsgierige, maar gebalanceerde karakter van de boogschutter.  Er is geen directe dierlijke connectie met Matigheid. Er zijn wel veel overeenkomsten met deze bijzonder kaart en de elegante flamingo.

Zijn vermogen om het evenwicht te bewaren. Zijn stralende maar beheerste karakter. Gecombineerd met een neiging om opwinding en vibratie te symboliseren, lijdt het geen twijfel dat deze unieke vogel nogal wat gemeen heeft met Boogschutter.

Steenbok - Bij (De Duivel)

Weinig dieren kunnen de wijze en ijverige Steenbok zo goed vertegenwoordigen als de geit. In de Tarot, waar Steenbok wordt vertegenwoordigt door de Duivel, zijn er sterke verbanden met het beeld van de geit.

Toch kunnen andere dieren vergelijkbare kwaliteiten vertegenwoordigen die zowel de Steenbok als de Duivel met zich meebrengen. Je kan hierbij denken aan een diepe, allesverslindende toewijding aan wat zij als belangrijk beschouwen.

Bijen zijn zowel aandoenlijk als stekend. Ze symboliseren daarom uitstekend de hardwerkende essentie van Steenbok en de bedrieglijk onschuldige, maar krachtige aard van De Duivel.

Waterman - Ibis (De Ster)

De Waterdrager wordt traditioneel vertegenwoordigt door de Ster. Hier wordt waterdragen vrij letterlijk afgebeeld.

Mystiek, buitenaards en intellectueel. De Ster brengt nieuwe kansen en inzichten. Als je goed oplet, zie je een eigenaardige vogel in deze krachtige tarotkaart.

De Ibis (de vogel afgebeeld op De Ster) is een mooie vertegenwoordiger voor de Waterman. Het wordt geassocieerd met balans, communicatie en nieuwsgierigheid. Thema’s waar Waterman zich absoluut in kan vinden.

Vissen - Wolf (De Maan)

Geestelijk afgestemd en diepgaand emotioneel. Het is bekend dat Vissen een speciale band heeft met De Maan.

Er zijn eigenlijk aardig wat dieren in deze krachtige kaart van de Grote Arcana. De kaart die geheimen, occulte mysteries en emotionele diepte vertegenwoordigt. 

De kaart die echter  met Vissen resoneert op een persoonlijk niveau is de Wolf. Dit dier is eigenlijk de tegenhanger van de hond op deze Tarotkaart, die de mysteries van de nacht bevat.

Het beschermende, wilde hart van de wolf kan veel van de beste eigenschappen van Vissen bevatten.

Tarot leren

De kaarten van de Tarot zijn verdeeld in een grote arcana van 22 kaarten, en een kleine arcana van 56 kaarten. Kies een tarotkaart.

Grote arcana