Kaartlegging.nl
Wat betekenen al die plaatjes?

Kaarten van de tarot

Als je aan de tarot denkt, krijgen veel mensen een beeld in gedachten van een zigeunervrouw in een slecht verlichte kamer, - die met een ernstig gezicht hun toekomst voorspelt. Men denkt als snel dat het lezen van de tarotkaarten meer weg heeft van een kermisact dan als middel voor persoonlijke reflectie.

Het klassieke beeld van de tarot: een zigeunervrouw peinzend bij kaarslicht.

Toen ik de tarotkaarten voor het eerst zag, vond ik het simpelweg mooie plaatjes. Niks meer niks minder. Later werd ik toch ook wel nieuwsgierig naar wat deze mooie illustraties nu precies symboliseren. Net als ik toen weten veel mensen niet hoe ze moeten beginnen en raken een beetje geïntimideerd door de hoeveelheid kaarten (78!) met hun complexe illustraties en mysterieuze interpretaties. Hoe werkt het en wat betekent het allemaal?

Wat is tarot eigenlijk?

Hoewel de kaarten van de tarot weliswaar gebruikt worden om inzicht te krijgen in allerlei aspecten van je leven, kunnen ze zeker niet de toekomst voorspellen. Een tarotlegging is een hulpmiddel, het weerspiegelt wat er momenteel in je leven gebeurt.

Tarot kan verborgen gedachten, gevoelens en waarheden aanboren en deze naar de oppervlakte brengen, zodat je die informatie kunt gebruiken om beslissingen te nemen over het leven, liefde, emoties, gezondheid, carrière en meer.

De kaarten

De meeste tarot-decks bestaan uit 78 kaarten, onderverdeeld in een Grote Arcana (22 kaarten) en een kleine Arcana (56 kaarten). Dat klinkt misschien best ingewikkeld. “Arcana” betekent letterlijk “Geheime middelen of kunsten”. De arcana van de tarot kan je dus beschouwen als een middel waarin een verborgen boodschap verscholen zit. De kleine arcana (56 kaarten) behandelt dagdagelijkse dingen, en de grote arcana (22 kaarten) gaat over grote levensvragen.

Tarot Pentagrammen

Pentagrammen

De kaarten in Pentagrammen - ook wel pentakels genoemd, hebben betrekking op materiële zaken en de fysieke wereld. Pentagram-kaarten duiden vaak op geldzaken, carrière en succes, maar kunnen ook wijzen op verschillende niveaus van emotionele welvaart.


Tarot Staven

Staven

De groep staven heeft een meer spiritueel karakter en wordt gebruikt om de energie van beweging, groei en een nieuwe begin te illustreren. Staven symboliseren ideeën en innovatie. Ze worden vaak gerelateerd aan je carrière of je gevoel voor een doel in je leven, maar kunnen ook sterke liefdesboodschappen overbrengen.

Tarot Kelken (bekers)

Kelken

De kaarten van Bekers is verbonden met emoties, relaties, en eigenlijk alle zielenroerselen. Deze kaarten onthullen hoe je je werkelijk voelt, en hoe anderen echt over ons denken.

Tarot Zwaarden

Zwaarden

De zwaarden worden het vaakst geassocieerd met strijd en conflicten, ook interne conflicten. Zwaarden raken de kern van de zaak en onthullen je grootste uitdagingen. Ze kunnen wijzen op ziekte, liefdesverdriet, verlies en dood, maar ze kunnen ook waarheden onthullen die je moet aangaan om vooruit te komen, wat uiteindelijk een positieve zaak is.

Hoe lang bestaat de Tarot

De tarot is verzameling van 78 kaarten met een symbolische afbeelding, en ziet er anders uit dan de gewone speelkaarten. Dat was niet altijd zo! De tarot is volgens de meest gangbare theorie rond 1500 in Italië ontstaan door 4 extra plaatjeskaarten, en 22 troefkaarten toe te voegen aan het normale dek van speelkaarten. Eeuwenlang was dit dek alleen gebruikt om mee te kaarten.

Tarotkaarten hadden in het begin helemaal geen occulte betekenis, ze werden alleen gebruikt als kaartspel.

De tarot als middel om de toekomst te voorspellen of je persoonlijheid te doorgronden, ontstond pas in 1781. De Franse filosoof en geleerde Antoin Court de Gébelin beweerde dat de tarotkaarten een 'geheime schatkamer' van wijsheid zou zijn. Sinsdien is men de tarot gaan gebruiken als instrument om antwoord te krijgen op levensvragen.

Begin van de 20e nam de belangstelling voor occulte zaken toe, wat de populariteit van het leggen van tarotkaarten een flinke boost gaf. Uit deze periode stamt ook het populairste en bekendste set tarotkaarten: de Rider-Waite tarot, ontworpen door de kunstenares Pamela Coleman Smith in samenwerking met de mysticus Arthur Waite. De Rider-Waite set is ook de set die de basis vormt van de kaartleggingen op deze site.

Tarotleggingen

De tarotkaarten worden eerst geschud, en kunnen in verschillende patronen worden gelegd. De meest bekende is het Keltisch Kruis, maar er zijn heel veel kaartleggingen, afhankelijk van de vraag die je wilt stellen en hoeveel kaarten je wilt gebruiken.

Als je heel eenvoudig wilt beginnen, kun je één tarotkaart over een een bepaald persoon of situatie trekken. Je vraag hoeft zelfs geen vraag te zijn. Het wordt een “open reading” genoemd als je alleen maar aan een persoon of situatie denkt in plaats van een directe vraag te stellen. De kaarten zullen je nog steeds inzicht verschaffen.

Binnen een tarotlegging heeft de plek van de kaart een eigen betekenis, net zoals de illustratie zijn eigen betekenis heeft. Bij een legging met drie kaarten kan zijn er bijvoorbeeld posities voor het verleden, het heden en de toekomst. Het is dus belangrijk om te letten op de plek waarin elke kaart verschijnt. Een kaart die wijst op liefdesverdriet krijgt een heel andere betekenis als deze wordt gelegd op de positie van het verleden dan die van de toekomst.

Tarot leren

De kaarten van de Tarot zijn verdeeld in een grote arcana van 22 kaarten, en een kleine arcana van 56 kaarten. Kies een tarotkaart.

Grote arcana