Kaartlegging.nl
Alle begin is moeilijk

5 Tarot beginnersfouten die iedereen maakt

Stel dat je net bent begonnen om de Tarot te leren of nog steeds overweegt om een eerste kaartlegging te doen. Weet dat je niet alleen bent als je wat overweldigt voelt door al die kaarten! Over de tarot is veel gezegd en geschreven. Het is heel makkelijk om je moedeloos te voelen door tegenstrijdige bronnen die je vertellen wat je allemaal zou moeten doen.

tarot-beginnersfouten

Hier zijn vijf gebruikelijke beginnersfouten bij het leren lezen van de Tarot.

1. Aarzelen om een kaartlegging te doen omdat je 'nog steeds aan het leren bent'.

Het klopt dat een bepaald niveau van onthouden en begrijpen van de kaarten nodig is om ze vloeiend te kunnen lezen. Het is daarentegen ook waar dat niemand ooit echt helemaal klaar is met het leren lezen van de kaarten. Een basisbegrip van symboliek, geschiedenis en traditionele interpretaties van elke kaart is altijd nuttig, maar er is ook een hoop verbetering die gewoon komt door oefening.

Als je nog heel pril bent bij het leren van de Tarot, is het prima om niet te zwaar te tillen aan de betekenis van je leggingen en te erkennen dat je soms fout zit. Hou in gedachten dat iedereen wel eens fout zit, ongeacht hun expertise!

Jezelf de praktijk van het kaartleggen ontzeggen vanwege een gebrek aan vertrouwen in je ervaringsniveau, zal de onervarenheid niet doen afnemen. Wees niet bang om een legging te doen voor vrienden, in een comfortabele omgeving waar je niet veroordeelt wordt en waar je gezonde en opbouwende kritiek kunt krijgen.

2. Het gevoel dat je de oude tradities van de Tarot moet volgen.

Over het krijgen van je eerst tarotdeck, tot het gebruik van zijde tassen om je kaarten in te bewaren en tot wie wel,- en wie niet jouw kaarten mag aanraken, er is geen tekort aan tarot mythes. Sommigen weerhouden zich zelfs van de Tarot omdat ze geen deck is geschonken, en sommige mensen zijn extreem touchy als iemand hun kaarten aanraakt.

Als je wilt, is het helemaal prima als je de eeuwenoude tarot gewoonten en tradities wilt volgen. Wil je niet dat iemand jouw kaarten aanraakt? Vind je het leuk om jouw deck in prachtig zijde te bewaren? Doe het!

Wat je Tarot ontdekkingsreis ook maar kan verbeteren en wat je zelfvertrouwen en ervaring in kaartleggingen kan versterken, is altijd een prachtig iets om zelf te proberen.

Jouw reis in de wereld der Tarot is in de eerste plaats een persoonlijke ervaring, en het is uiteindelijk aan jou in hoeverre je aan deze oude mythen en tradities wilt houden. Uiteindelijk zijn ze niet iets wat je zou moeten doen, of waardoor je je beperkt zou moeten voelen.

Op kaartlegging.nl zijn er natuurlijk geen ‘echte’ kaarten. Het is allemaal virtueel. Het interpreteren van kaarten is echter universeel en het maakt naar ons idee niet uit welk medium je gebruikt om de kaarten om advies te vragen.

3. De verkeerde vragen stellen

Diepgaande, specifieke en tot nadenken stemmende kaartleggingen komen voort uit diepgaande, specifieke en doordachte vragen. Als je merkt dat je steeds vastloopt, of dat je door een legging eerder verward dan versterkt raakt, dan zijn de vragen die je stelt misschien misleidend of verkeerd verwoord. Je zou je ze moeten veranderen in iets dat nuttiger en effectiever is. Begrijpen hoe je de juiste vragen stelt kan net zo belangrijk zijn als het lezen van de kaarten zelf.

4. Sleutelwoorden en onthouden te letterlijk nemen

Sleutelwoorden en associaties die horen bij het leren van de Tarot kunnen ongelofelijk nuttig zijn. Als je bijvoorbeeld leert hoe je de "Drie van Zwaarden" kunt onthouden, en sleutelwoorden tegenkomt als "gebroken hart" of "pijn" (en deze gemakkelijk kunt onthouden), dan is het waarschijnlijk dat je deze termen zal gebruiken als een springplank voor een verder begrip van de kaartlegging die je hebt gekozen.

Echter, het interpreteren van de illustraties van de hele legging, hoe elke kaart zich tot elkaar verhoudt en het verkrijgen van het grote plaatje zijn ook doelen als je een kaartlegging doet. Als je jouw begrip van een kaart beperkt tot een paar woorden, beperkt je mogelijk ook de diepte en complexiteit van je kaartleggingen op de lange termijn. Wees niet bang om wat verder na te denken over wat elke kaart voor jou persoonlijk kan betekenen.

5. Herlezen, of opnieuw kaarten trekken voor dezelfde vraag.

Als je merkt dat een bepaalde kaart je in verwarring bracht, en je bij jezelf denkt “dat slaat toch nergens op”, negeer dan het instinct om de legging helemaal opnieuw te doen. Als je werkelijk directe opheldering wilt, vraag dan om een verduidelijkende kaart, en trek opnieuw. Als je dan nog in verwarring bent, overweeg dan eerst een interpretatie van de omliggende kaarten en keer dan terug naar de verwarrende kaart.

De waarheid is dat we soms niet in staat is om alles in een legging te begrijpen, net zoals hoe we niet altijd elke situatie kunnen begrijpen die we tegenkomen of meteen begrijpen waarom, hoe en wanneer dingen gebeuren. De fout ligt eerder in ons dan in de kaart zelf, dus wacht even voordat je de geldigheid van die kaart in twijfel trekt.

Een woord tot slot

Hoewel het leren van Tarot een enorm bevredigende reis kan zijn met beloningen zoals zelfgroei, inzicht en een verbeterde intuïtie die je onderweg wordt gegeven, is het onvermijdelijk dat er onderweg fouten worden gemaakt.

Zelfs als je op de hoogte bent van enkele van de veel voorkomende fouten die mensen maken, wil je misschien nog steeds een kaart verwisselen of binnen je comfortzone van opgeslagen Tarot-trefwoorden blijven - en dat is prima! Hobbels die op de weg voorkomen en waar je overheen kunt springen, kunnen ook een deel van je reis zijn.

Tarot leren

De kaarten van de Tarot zijn verdeeld in een grote arcana van 22 kaarten, en een kleine arcana van 56 kaarten. Kies een tarotkaart.

Grote arcana