Kaartlegging.nl
Lenormand

Wat is het verschil tussen Tarot en Lenormand?

Als je van Tarot houdt, is dat kans groot dan je Lenormand kaarten ook leuk zult vinden. Beide zijn eeuwenoude spellen die gebruikt worden als inspiratie voor de toekomst, om huidige situaties te interpreteren en om direct de kern van de zaak te ontdekken.

Lenormand kaarten
Het is geen Tarot, maar een ander eeuwenoud, intuïtie-gebaseerd spel genaamd Lenormand.

Tarot is de bekendste van de twee, waardoor Lenormand een tamelijk onderschatte kaartlegging is. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen tussen Tarot en Lenormand besproken, zodat je zelf kunt bepalen welk spel, of beide, het beste bij jou past.

Overeenkomsten tussen Tarot en Lenormand

Hoewel Tarot ouder is dan Lenormand, bestaan ze allebei al minstens een eeuw. Beide spellen worden over de hele wereld gebruikt en beide spellen hebben een zekere structuur. Het is handig om eerst bekend te raken raken met de betekenis van elke kaart voordat je begint met leggen. Net als Tarot heeft Lenormand ook veel legpatronen die gebruikt kunnen worden om organisatie en structuur in je kaartlegging aan te brengen. Het 5-7 legpatroon is hier een voorbeeld van, of een techniek die het ‘Grand Tableau’ wordt genoemd (die maar liefst alle 36 kaarten gebruikt). 

Waarin verschillen de Tarot en Lenormand?

Hoewel beide kaartspellen zich houden een bepaald systeem en volgorde, verschillen ze wel in het soort structuur en voor welk doel. 

Een traditioneel tarotdeck heeft 78 kaarten, terwijl een Lenormand kaartspel meestal 36 kaarten heeft. Bovendien heeft de Tarot een onderverdeling in een grote,- en kleine Arcana, evenals vier verschillende sets. De Lenormand-symbolen niet zijn opgesplitst in afzonderlijke categorieën of sets; elk van de 36 kaarten en symbolen worden als individuele entiteiten gepresenteerd. 

Daarnaast zijn de afbeeldingen op de Lenomand kaarten louter decoratief, in tegenstelling tot de Tarot. Bij tarotkaarten zijn afbeeldingen juist heel belangrijk. Elk detail, kleur, symbool en positie bepaalt hoe de kaart gelezen wordt en wat voor informatie de kaart afgeeft.

Welk spel werkt het best voor jou?

Uiteindelijk is het een kwestie van voorkeur; geen van beide systemen sluiten elkaar uit. Het kan echter handig zijn om te weten wat voor kaarten vaak voor welk doel wordt gebruikt. De Tarot heeft de neiging om het “hoe” of “waarom” van een bepaalde situatie aan te pakken - Waarom gebeurde iets zoals het gebeurde? Hoe moet je nu jouw plan trekken?

Een Lenormand kaartspel is meer gericht op het alledaagse gebeurtenissen en heeft de meer de neiging om het “wat” of “waar” te benoemen. Wat kun je verwachten dat er binnenkomt op je afkomt? Waar zou je over een maand of zo terecht kunnen komen? Kaarten zoals de hond kunnen duiden op iemand als een vriend. Een kaart als vogels kan wijzen op roddelen of geklets.

Lenormand geeft situaties en gebeurtenissen weer zoals ze zijn, in plaats zich te verdiepen in waarom ze plaatsvinden zoals in de Tarot. Dus als de Lenormand zou aangeven dat vrienden roddelen, zou de Tarot kunnen uitleggen waarom je vrienden roddelen, en wijzen op een meer interne strijd waar ze te maken hebben.

Met die wetenschap kan je aan de hand van de volgende vragen beslissen of Lenormand of Tarot iets voor jou is.

1. Ben je geïnteresseerd in het gedetailleerd bekijken van toekomstige,- en huidige gebeurtenissen, of bekijk je dingen liever in het algemeen en via grotere thema’s, emoties en ideeën?

Al het eerste je meer aanspreekt, dan is Lenormand meer iets voor jou!

2. Zou je, wanneer je met een dilemma wordt geconfronteerd, liever door introspectie inspiratie opdoen, of direct de uitkomst van je keuzes direct willen zien?

Als je geïnteresseerd bent het het eerst, dan is de Tarot misschien de beste optie voor jou!

Tot slot

Zoals vermeld, sluiten Tarot en Lenormand elkaar niet uit. Voel je vrij om beide spellen op te pikken als je hart dat ingeeft. Hou echter rekening met de manieren waarop ze verschillen, zodat je weet waar je aan begint.

Als je nu merkt dat je toch meer naar de Tarot leunt, probeer dan eens een gratis kaartlegging. Begin met een kleine lezing, of probeer het Keltisch Kruis voor meer diepgang.

Tarot leren

De kaarten van de Tarot zijn verdeeld in een grote arcana van 22 kaarten, en een kleine arcana van 56 kaarten. Kies een tarotkaart.

Grote arcana